A túrázás legfontosabb kellékei

A túrázás legfontosabb kellékei

​- a jókedvedet (ha nincs, majd lesz)
- alvóhelyet:sátrat, hálózsákot, matracot (vagy hálótársat aki mindezt hozza)
- pecsenyére sülés elleni eszközöket: vászonsapkát, hosszú ujjú pólót és nadrágot, napszemüveget, fényvédő krémeket (vagy  Rovó Andrást mint "esőcsinálót")
- elázás elleni öltözéket: esőkabát, nylonzsák a ruháknak (vagy kerülni kell a kocsmákat)
- műanyag tányért, evőeszközt (arra az esetre, ha ehető a bográcsban főtt étel)
- párnát a feneked alá (arra az esetre, ha még a harmadik napon is be akarnál "ülni" a csónakba) 
 
  HASZNOS INFORMÁCIÓK TÚRÁZÓKNAK
 
 
A túra útvonal úgy van megtervezve, hogy egy 10 éves gyermek is fizikai megerőltetés nélkül végig tudja csinálni, elsődleges cél egy vidám nyári kaland.
 
Teljes időszak alatt csak tőled függ milyen élménnyel térsz haza, de vannak alapvető etikai szabályok:
   - a társaimat nem inzultálom
   - nem rongálom meg a társaim felszerelését
   - éjszaka nem hangoskodom
   - minden esetben segítséget nyújtok az esetlegesen rászorulóknak
   - magaviseletemmel nem botránkoztatom meg a környezetemet
  - a túravezető instrukcióit feltétel nélkül betartom
   - a közös munka alól nem lógok el  
Ezen szabályok alapvetőek, de személyes tapasztalataim alapján sokan elfelejtik betartani és ezzel másoknak megkeserítik a túrázást.      
 
 
FELSZERELÉS:
 
A MÜANYAGHORDÓ:
Beszerezhető szinte minden mezőgazdasági boltban 20,30,50; -literes változatban beszerzési ára 2-4 ezer forint körül van( a hordót egy életen át használhatod)  lányoknak ajánlom a kisebb változatot. Nem kell megijedni, 3 méter gurtni (redőnyfelhúzó kötél) segítségével hátizsákká alakítható. Nagyon fontos felszerelés, ezekbe a hordókba az összes ruhádat, sátrat, hálózsákot, beleteheted és vízmentesen tárolhatod  akkor sincs gond ha véletlenül felborulsz a hajóval mert a hordó nem ázik be, nem merül el. Sokan választják azt a megoldást, hogy nejlon zsákba teszik a sporttáskát. Személyes tapasztalatom semmit nem ér, sőt a vizet beengedi, de soha nem szárad ki. gondold el első nap elázik a ruhád, egész héten vizes ruhába leszel. Ha véletlen felborulsz, úgy süllyed el mint egy nehéz kő, viszlát ruhatár elnyelte a folyó.
    
HÁTIZSÁK (kisméretű), VÁLTÁSKA:
Ezekbe be tudod pakolni az esőkabátot, szendvicset, üdítőt, minden apróságot amire nap közben szükség van evezés, kirándulás közben.
   
SÁTOR:
A nagymamád sátrát hagyd otthon: lukas, nehéz, mire felállítod a többiek kialudták magukat. Nagyon jók a sima egyszerű eszkimó sátrak (mindegy milyen), azért egy  takaró fóliát vegyél (minden festék boltba kapható párszáz forint). A sátrad érdemes indulás előtt otthon felállítani hátha hiányzik valami.
   
HÁLÓZSÁK:
Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.
 
 APRÓSÁGOK:
Zseblámpa, zsebkés, 5m műanyagkötél, ragtapasz, szu-ku (szúnyogriasztó), napolaj, szigetelőszalag vagy erős ragasztószalag, felfújható gumi vagy szivacs párna (a hajónak az ülőkéje kemény, tönkre teszi a fürdőruhát és töri az ember hátsó részét egy idő után).POLIFOM nappal jó a napozáshoz, a hajó ülőkéjére, este a hálózsák alá .
 
HIGIÉNIA:
Mindenek előtt a vízitúra nem kéjutazás. Melegvizes zuhanyzó az utóbbi időkben egyre több helyen van, de esetenként fizetni kell érte 100-150Ft-ot. Előfordulhat, olyan táborhely ahol csak hidegvíz van. A WC van ahol csak C, nem kell betojni eddig még mindenkinek sikerült elvégezni a dolgát. NAGYON FONTOS!!! BÉBI FENÉKTÖRLŐ KENDŐ mindenre használható.
 
RUHÁZAT:
Az időjárás viszontagságaitól függünk teljes időszakban, ezért mindenki úgy állítsa össze a ruházatát hogy eshet eső (ebben Rovó András „esőcsináló” barátunk nagyon jártas), fújhat szél, lehet 35ºC. Ne felejtsd el nem divat bemutatóra utazol. A ruháid megsérülhetnek , nem az a fontos hogy szép legyél hanem jól érezd magad és ne betegedj meg. A túrán nem lesz olyan hely ahol szabadidő ruha ne lenne megfelelő öltözet. Póló, pulóver, fürdőnadrág, törölköző, esőkabát érzésed szerint.
 
EVŐESZKÖZÖK:
Kanál, műanyagtányér, kiskés (pl.: zöldséget pucolni, stb.). Mindenből hozzál kettőt, a túra felére úgyis elhagyod valamelyiket.
 
LÁBBELI:
Sportcipő, gumipapucs vagy gumiszandál (nem esik le a lábadról ha kiszállsz a hajóból)
 
KÖLTŐPÉNZ:
Az árak 20-30%-kal alacsonyabbak, mint a megyeszékhelyeken. A táborhelyeken általában minden beszerezhető. 
 
 
Ha ezeket a feltételeket elfogadod, és a felszereléseket beszerzed, akkor egy örökké emlékezetes nyári kalandban lehet részed. A túrázók 70 %-a következő évben újra részt vesz egy hasonló kalandban.
 
u.i.: a nap süssön ránk